SU-DOĞAL GAZ ve ELEKTRİKTE TASARRUF 


Okadar çok tembelleştirdi ki bu şehir hayatı. Adeta elimizi kolumuzu kıpırtadamaz olduk. Yıllardır doğalgaz, elektrik ve suda tasarruf yöntemeleri menfeatimize olmasına rağmen bir türlü yaşantılarımızda uygulamaya sokamadık. 


Mesela; 

SUDAN TASARRUF...: Çeşmenin kısa aralıklarla kapatılmasında üşenmemeliyiz. Abdest alırken, her uzmuzu yıkarken, çeşmeyi sürekli aç-kapat yapmalıyız. Bulaşık yıkarkende hekeza aynı aç-kapayı yapmalıyız. Bu yöntemle minimum %25 lik tasarruf sağlayabiliriz. Özellikle bulaşıklar için bir leğene doldurulacak suyla o bulaşıkların kaba temizlikleri yapılabilinir. 


ELEKTRİKTEN TASARRUF...: Bu israf, hepten bizim tembelliğimiz ve üşengeçliğimizle gerçekleşmektedir. Özellikle lambaların gereksiz yere yanması gibi. Ev halkından birisi lambayı yaktı da unuttu söndürmeyi, ya onu uyaracağız yada kendimiz üşenmeyip kalkıp kapatacağız. Çamaşır ve bulaşık makinalarını ve ütüyü gece 10'dan sonra çalıştırmaya dikkat etmeliyiz. Bu saatler arası 22.00 ilâ 06.00 gece tarifesine dahil zaman aralığı olup, gündüz tüketilen elektrik fiyatının yarısı kadar ucuzdur. 


DOĞAL GAZDAN TASARRUF....: Öncelikli olarak şunu belirtelim ki evin içindeki bazı bölümlerin peteklerini kapatmak öyle sanıldığı kadar tasarruf sağlamıyor. Birde evlerde yanması gereken peket uzunluğu en az 3 metre olmalıymış. Mesela, aktif yanan petek uzunluğu, kulağunı büktüğünüz petek uzunluğundan fazla olmalıymış.Evde diyelim ki Toplam petek sayısı 6 adet. Biz iki adetini kullanım dışı bıraktık, geriye 4 adet yanan petek kaldı. Bu yanan peteklerin uzunluklarını elimize metre alıp ölçmeliyiz. Toplam uzunlukları en az 3 metre olursa bu şekilde belki yalancı tasarruf sağlanır. Bakın yalancı-aldatıcı tasarruf oluyor bu yöntem. 

Çünkü; vanasını kapattığımız salon, oda gibi mekanlar soğuk olacağından, sıcak olan bölümlere denk gelen soğuk duvarlar sürekli sıcağı bünyesine emeceğinden sistemi ya daha fazla açma ihtiyacı hissedeceksiniz yada gereksiz yere ısınamayacaksınız. Kombi sisteminde harcanan doğal gaz her seferinde en az 3 metrelik petekleri ısıtacak kadar enerjiyle çalışıyorlarmış. Yani biz, bir çok peteği kapattıkta sadece 2 metre petek kaldı yanan, işte bu tasarruflu kullanmak olmuyor. Yanan petek 2 metre olsada harcanacak doğalgaz yine 3 metrelik kadar yanmış olacaktır. 

Birde, peteklerin arkasına özel yapılmış duvarla petek arası için satılan petek arkalıklarını koymak, ısının peteğin yaslandığı beton duvarı boşu boşuna ısıtmasının önüne geçmiş olaksınız ve ısının odaya doğru akışını sağlamış olacaksınız. Bu petek arkalıkları yerine temiz kolileri petek ölçülerinde kesip petekle duvar arasına da koyabilirsiniz. Karşıdan bakıldığında koliler görülmemiş olacaktır. Yani ortamın anbiyansı bozulmayacağından hanımların da memnuniyeti sağlanmış olacaktır. Birde, yatarken kombinin az biraz kulağını büküp gece moduna almayı unutmayacağız, sabah namazına kalkarken de tekrar ısı derecesi artırılmalıdır. 

Perdelerin boyları uzun ise, saçakları petekle duvar arasına sıkıştırılmalıdır. Bu kara kışta birazda kırışık perdeye hanımlar rıza göstermelidirler. Böyle yaparsanız, Petek üstlerinden üflenen sıcak hava odanın içine doğru yönlendirilmiş olur. 

Son olarakta, sizin üstünüzde ve altınızda oturan komşularınızı da düşünmek zorundasınız. Erzurumda, şeker hastası olan 

alt komşusu doğalgazı çok cimrice kullandığından (Şeker hastasıyım, bu soğuk havalarda bile çoğu defa üşümüyorum)   

üst komşu evini ısıtamadığı için evlerinin zeminine sermek için bilmem kaç tane elektirikli battaniye alıp halıların üzerine sararak kendi zeminlerini ısıtmaya çalışıyorlarmış. 

Doğal gazı evin bütün bölümlerini yakarak orta derecelerde kesintisiz çalıştırmak en makulu ve doğru olan yöntemdir. 


Çok yıllar önce Bursada bir aile, bir göz damımız olsun diye para biriktirdijlerinden yiyeceklerine o kadar az harcama yapmışlar ki, bir kaç ay içinde bütün aile gıdasızlıktan verem olmuşlar. 

Onun için bu tasarruf yöntemlerini uygulayarak az parayla çok daha kaliteli bir hayat yaşayabiliriz vesselam. 

Hürmetle efendim. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar