MUHARREM ORUCU- 12 İMAM ORUÇLARI  veya

KERBELA-İ MATEM ORUCU

(Sunni-Alevi hepimiz evlad-î Kerbelayız.Kerbelanın çocuklarıyız.) 

Alevi yurttaşlarımız biz sunnileri kendilerine yakıştırmazlar ama hakikatte böyleyiz. Bizde onlar gibi Yezide kâfir deriz. Kâfir Yezid 


Hz. Hüseyin (ra) Efendimiz ile aile efrâdının Hicri 10 Muharrem 61’de ( Miladi 10 Ekim 680) Kerbelâ’da şehid edilmesi üzerine muharrem ayı başka bir anlam kazanmış, Şîa için bu tarih Hz. Hüseyin’in intikamını alma ahdinin tazelendiği bir matem günü olmuştur. Özellikle İran’da 10 Muharrem’de “tâziye” adı verilen törenlerin düzenlenmesi, yas merasimlerinde ağıtların söylenmesi ve maktel-i Hüseyin türü eserlerin okunması gelenek halini almıştır. Muharrem ayındaki matem âyinlerinin en meşhuru âyîn-i sükvârîdir. Şiîlik’te büyük önem taşıyan bu âyin Büveyhîler döneminde resmî bir hüviyet kazanmıştır. Muizzüddevle, 352 (963) yılında muharrem ayının ilk on gününü Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’daki şehâdeti için matem zamanı olarak ilân etmiş, Şiîler’in bu günlerde toplu olarak ağlayıp yas tutma, zincirlerle kendilerini dövme şeklindeki matem törenleri bugüne kadar devam etmiştir.


Anadolu’daki Alevî-Bektaşî geleneğinde de muharrem ayının özel bir yeri vardır. Bazı peygamberlerin kurtuluş günleriyle dördüncü imam Zeynelâbidîn’in kurtuluşu için tutulacak oruçlar ve Kerbelâ’da Hz. Hüseyin ile diğer şehidlerin yasının tutulması amacıyla yapılacak faaliyetler bir erkânla düzenlenmiştir. Alevi-Bektaşi inancına göre, bu ayın ilk on veya on iki gününde oruç tutulması gerekir. Bu günlerde tıraş olunmaması, çamaşır değiştirilmemesi ve yıkanılmaması, cinsel ilişkide bulunulmaması, eğlenceden uzak durulması, ağıtlar, mersiyeler ve nefesler okunması gibi uygulamalar yaygındır. Bazı yerlerde su içilmemesi, canlı hiç bir varlığın etinin yenmemesi (hayvan, balık ve av hayvanları gibi) şeklindeki su orucu âdetine de rastlanmaktadır. Ayrıca Fuzûlî’nin Hadîkatü’s-suadâ adlı eserinin okunması yaygın bir gelenektir (Noyan, s. 86-87; Tur, s. 184-196). Alıntıdır. 


AŞÛRE GÜNÜ

10 Muharrem Aşûre günü, Muharrem ayının onuncu günü olup o günde şu mühim hâdiseler husûle gelmiştir: 


1. Arşu’l-a‘lâ, kürsî, levhu’l-mahfûz, yedi kat semâ ve dünyânın yaratılması. 

2. Hz. Âdem (a.s.)’a hayat verilmesi. 

3. Hz. İdrîs (a.s.)’ın semâya kaldırılması. (Hıristiyanlar Hz. İsa ya, Yahudilerde Hz. İdrise hâşâ Allahın oğulları derler) 

4. Hz. Nûh (a.s.)’ın tufândan kurtarılması, 

5. Hz. İbrâhîm (a.s.) ve Hz. İsmâîl (a.s.)’a cennetten koç indirilmesi, 

6. Hz. İbrâhîm (a.s.)’ın, Nemrût’un ateşinden selâmete erdirilmesi, 7. Hz. Eyyûb (a.s.)’ın belâlardan kurtarılması, 

8. Hz. Mûsâ (a.s.)’ın, Fir‘avn’un denizde boğulması ile ondan kurtarılması, 

9. Hz. Yûnus (a.s.)’ın balığın karnından çıkarılması, 

10. Mahşer, Muharrem ayı günü (Aşûre günü) kurulacaktır. İnşâallâh.

11. Hz. Hüseyin Efendimiz ve 72 aile efradının kâfir Yezid ve yandaşları tarafından katledilmesi.  (EN ACI GÜNÜMÜZ) 


Bilgi Notu...: 

18 Ağustos 2021 yani bu Çarşamba değil, bir sonraki Çarşamba 10 Muharrem oluyor. Biz Sunniler de ya 17 ve 18 Ağustosta yada 18 ve 19 Ağustosta iki gün oruç tutmalıyız. Ramazan orucundan sonra en makbul nafile oruçlar bu Muharrem ayındaki oruçlarmış. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar