RAMAZAN AYINA ÖZEL OLAN "RAMAZAN" KELİMESİ ANLAMALARIYLA NE İFADE EDİYOR?

Ramazan isminin esmâ-i hüsnâ (Allah'ın güzel isimlerin)'dan olduğu sahih olup, Ramazan ayı bizzat bununla isimlendirilmiştir.

Ramazanda özellikle Allah'ın rahmeti ile günahların yanması dikkat nazarına alınmıştır. Bu mânâ ile oruç ayı, "Allah'ın ayı" olmuştur.


Kısaca Ramazan'ın sözlük mânâsında temizlik, yanmak, keskinlik mânâları bulunduğu gibi, dinî bakımdan günahların yanması, Allah'a izafe mânâları etken olmuştur. Ateşten kurtarıcı olan aydır ramazan.

Bir hadis-i Nebevî'de: "Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ateşten kurtulmaktır." diye anlatılan Ramazan ayının en mübarek gecesi, Kur'ân'ın inişine de başlangıç olmuştur. Bu âyette de özellikle bu sıfatla vasıflandırılmıştır.

Gönül ehline Allah'ın huzurunda kanlı göz yaşları döktüren nice ıztırab gecelerinin, pek büyük müjdelere, saadetlere başlangıç olduğu bir gerçektir. 


Ne ilâhî hikmettir ki saadet nurları, gündüzlerin ışıklı halinden çok, gecelerin hüzünlü yüzünden doğar. 

(İlahi huzur arayanlar ve Rabblerine yakın olmak isteyenler gecelerin sessizliğinde göz yaşı dökerek bunu elde etmiştirler)

Çok gülenler ağlamaya namzed olurken, ağlayanlar hele hak yolunda ağlayanlar da gülmeye hak kazanırlar.

Elmalılı Hamdi Yazır Tefsirinden alıntı


"Akibetinden endişe etmeyenin akibetinden endişe edilir." Bunda özellikle gününü malâyani,boş işlerle heder edenlere ve çok gülenlere ikaz anlamı vardır. Günüm hep neşeli geçsin, her anım hoşuma gidecek meşkalelerle dolsun taşsın diyenler zahiren mutlu gibi görünselerde aslında manen cinayet  işlediklerine bir uyarıdır akibetinden endişe etmeyenlere. 

Yorumlar

Popüler Yayınlar